Mousserande, cava eller champagne?

Mousserande vin har flera namn och det som styr är var i Europa drycken är tillverkad, tillverkningsmetod samt lagringstid. Några exempel på mousserande viner är cava, champagne och prosecco. Kortfattad så är bubbelvin gjort av vanligt vin som jäst och drycken serveras bäst väl kyld ur festliga tulpanformade glas på fot. Bubblorna skapas vid jäsningen men idag finns det även andra metoder som inte är lika kritiska och dyra att framställa. Champagne har fått sitt namn av distriktet Champagne i Frankrike, allt bubbelvin som är producerat utanför den delen av landet får ej kallas champagne. Crémant kallas mousserande vin som är tillverkat i Frankrike utanför Champagne. Prosecco är en bubbelvin som är producerad i Italien, sekt i Tyskland/Österrike och cava i Spanien. Mousserande viner serveras ofta vid festligare tillfällen och idag finns även alkoholfria varianter som passar perfekt efter en gravidmassage eller för den som kör bil. Prosecco, champagne och bubbel vin lyxar till vilken vardag som helst.

Öppnade flaskor med champagne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *