Mousserande, cava eller champagne?

Mousserande vin har flera namn och det som styr är var i Europa drycken är tillverkad, tillverkningsmetod samt lagringstid. Några exempel på mousserande viner är cava, champagne och prosecco. Kortfattad så är bubbelvin gjort av vanligt vin som jäst och drycken serveras bäst väl kyld ur festliga tulpanformade glas på fot. Bubblorna skapas vid jäsningen men idag finns det även andra metoder som inte är lika kritiska och dyra att framställa. Champagne har fått sitt namn av Läs mer

Fakta om pinot noir

Vår senaste vinprovning hade som tema druvan pinot noir som är både känslig och svårodlad. De mest kända distrikten där druvan odlas är Bourgogne i Frankrike, Central Otago i Nya Zeeland och Sonoma i USA. Druvan ger ett lätt kryddigt vin som har inslag av bland annat hallon, jordgubbar och choklad. Det är en utmaning av göra vin av denna kräsna druva men resultatet blir ett otroligt elegant vin om man lyckas. De flesta av vinerna gjorda på pinot noir är bäst att konsumeras när Läs mer

Så påverkas vinet av klimatförändringar

Klimatförändringarna kommer såklart att ställa till det även för vinodlarna. Nu talar vi inte bara om skördar som blir förstörda på grund av torka, översvämningar och skyfall. Eftersom klimat blir varmare så kommer klimatzonerna att förändras. Vissa druvor behöver ha frostnätter för att få deras karaktäristiska friskhet. Solmogna vindruvor ger sötare viner med högre sockerhalt. Nu ska vi inte skrämma upp er för det här kommer inte ske inom de närmaste åren. Du har Läs mer

Läppstift på vinglas

Här kommer ett tips till alla kvinnor som tycker om att dricka vin men avskyr då avtryck från läppstift hamnar på glaskanten. Kanske allra värst är det under vinprovningar då man dricker från flera glas och behöver bättra på det med jämna mellanrum. Det första du bör göra är att använda bra läppennor som passar din färg på läppstiftet. Du applicerar precis som vanligt men efter det så tar du fram en servett och separerar lagren. Det är det tunnaste skiktet du ska Läs mer

Eldar värmer rankor

Det har varit en osedvanlig kall vår i Europa och det här ställer till det för vinodlarna då rankorna riskerar att förstöras av frosten. Redan nu står det klart att 2021 inte kommer att bli något rekordår, vad gäller mängder druvor åtminstone. Mycket handlar om att försöka att rädda skördarna och ett gammalt beprövat knep är att tända facklor/eldar i mängder kring rankorna så att de inte skadas av kölden. Vår kära medlem tillika Stafettläkare Kristin bevittnade denna Läs mer

Beefeater Blood Orange

Finns det något skönare än att sitta i en länstol, finns hos dom här online, en fredagskväll och smutta på en gin och tonic? Klassiska ginmärket Beefeater har gett ut en specialupplaga som heter Beefeater Blood Orange. Den innehåller alltså blodapelsin och det för tankarna direkt till den populära drycken Aperol. Det spännande med Beefeater Blood Orange är att grundaren James Burrough själv drack sin gin med apelsiner. År 1876 gick han på marknaden i Convent Garden och valde Läs mer

Selezione Leonardi Toscana Rosso 2016

Det finns få saker som slår en vinprovning som då den sker i Båstad och samtidigt kunna njuta av utsikten över havet. Vi i gruppen kör såklart social distansiering men vi ses under ordnade former och fortsätter att hitta underbara viner. Den här gången var vi alltså i Båstad där en i gruppen hittade en mäklare nu i somras som kunde förmedla en bostad med havsutsikt. Vinet vi drack var ett italienskt Toscana Rosso från 2016 som heter Selezione Leonardi. Vi kan varmt rekommendera Läs mer

Vin från Wachau

Wachau är ett välkänt vindistrikt i Österrike. Det är inte så stort utan sträcker sig cirka 1,5 mil längs Donau. De druvor som odlas är Riesling och Grüner Veltliner och det som är så spännande med det lilla vindistriktet är att det är olika klimat och jordmån vilket innebär att varje vingård får unika viner. Det är ett otroligt naturskönt område och österrikarna gillar sina trädgårdar. Gräsmattorna är klippta på millimetern, ja ni ser robotklippare även om Läs mer

En intressant druva från Spanien

Att lära sig mer om olika druvor är verkligen intressant. Som vinprovare är det ju inte bara att prova olika viner utan även att lära sig de olika karaktärsdragen som druvorna har. Helgens vinprovarkväll körde vi virtuellt på nätet på grund av den rådande situationen. Temat vi hade valt var spanska druvor. Jag specialiserade mig på druvan garnache som finns både vit och röd. Ett av de vita vinerna var Menguante som är både charmigt och lättdrucket. Det har en fruktig och Läs mer

Det nya Bordeaux

Vi fick ett spännande uppdrag, nämligen fria händer för temat på en provning. En av oss hade nyligen läst om en ung entreprenör, han var verkligen inspirerande, läs mer om honom här. Så med inspirationen från detta blev temat nytt och ungt, passande för provningsgruppen. Provningen bestod av röda bordeauxviner gjorda av nya druvsorter. Vinodlingar och vinvälden har behövt anpassa sig till ett mer klimatvänligt odlande. Två sätt att göra det är genom att odla druvor som Läs mer